top of page
תמונת הסופר/תענת זלמנסון קוזניצוב

מצגת ודיון: חנוכה בכלא הסובייטי

עודכן: 11 בנוב׳


מבוא

לחנוכה יש קשר רוחני עם המאבק ליציאה חופשית של יהדות בריה"מ - ניסיון כפיה של היוונים על היהודים להתבולל, וסיפורי גבורה רבים וכמו כן אירועים משמעותיים אירעו בחודש כסלו/דצמבר. 


"הצלתם של מיליוני יהודים דוברי רוסית מחיסול מוחלט על ידי רצח עם רוחני, היתה נס נוסף בתולדות ההיסטוריה היהודית. קשה להאמין שהסובייטים לא היו מסוגלים למנוע את הפעולות הציוניות הללו. אך בין הניסים של אותה תקופה ניתן היה להחשיב את הסולידריות של יהודים ברחבי העולם בתמיכה באחיהם ואחיותיהם בברית המועצות." (יוסף ביגון)


חומרים



תהליך


עמוד 2 במצגת

ספרו לתלמידים:

ברית המועצות היתה אחת משתי מעצמות-העל בעולם (יחד עם ארצות הברית), אבל המעצמה הזאת לא החזיקה מעמד והתפרקה ב 1991, רק אחרי 74 שנים של קיום.




ברית המועצות היתה מורכבת ממדינות שנכבשו על ידי רוסיה, ולכן כולם הוכרחו לדבר רוסית, מכיוון שהשלטון הכובש ניסה למחוק כל זהות שהיא לא רוסית קומוניסטית.



בברית המועצות היו 3 מיליון יהודים, אבל המדיניות היתה נגד דת, כל דת.

לכן כל ביטוי ליהדות, לציונות, לאהדה לישראל או לשאיפה לעלות לישראל היה נחשב לבגידה.

רבים נעצרו ללא פשע ממשי, ונשלחו לגולאג* באשמת ריגול או בגידה. בנוסף ממשלת ברית המועצות התייחסה לאזרחים כאל רכוש המדינה, ואסור היה לצאת מגבולות המדינה: לא לטיול ובטח לא על מנת לעזוב את בריה"מ.

מי שביקש לצאת היה צריך לעבור דרך משרד הפנים, ולרוב לקבל סירוב. מאחר ולא היו מקצועות חופשיים, מי שסומן כ"בוגד" (= מי שרוצה לעזוב הוא "בוגד") גם היה לרוב מפוטר מהעבודה.


עמוד 3 במצגת

אנשי קג"ב היו עוקבים אחרי... כולם בעצם. מקליטים ומתעדים ובמיוחד אחרי מי שביקש לצאת ואחרי אלה שחוגגים חגים יהודים.


בצילום: יהודים עושים קידוש ביער בבריה"מ, מאחוריהם אנשי קג"ב צופים.



עמוד 4-9 במצגת

יהודי בריה"מ חוגגים חנוכה בסתר.


השאירו את המצגת על עמוד 9, ותנו לתלמידים לקרוא או הקריאו להם את הכתבה:


עמוד 10 במצגת

שאלו את התלמידים:

מדוע אתם חושבים שהיה חשוב ליוסף ביגון ולחבריו, לחגוג חנוכה, להדליק נרות אפילו בגולאג כשהיו רעבים ועייפים, ואף לבנות חנוכייה בכשהיה בגלות?



















עמוד 12 במצגתת

ספרו לתלמידים:

במשך יותר מ 20 שנה עמדו פעילים למען יהודי בריה"מ כל יום, בכל מזג אוויר, בצהרים מול השגרירות הסובייטית בוושינגטון די.סי. כדי למחות ולדרוש חופש יציאה ליהודי בריה"מ.

בתמונה אנחנו רואים הדלקת נרות חנוכה ביום זכויות אדם 1982, מול השגרירות הסובייטית.





בקשו מהתלמידים למצוא בטקסט של יוסף ביגון קשר לתמונה של הפעילים בוושיגנטון די סי מדליקים חנוכייה למען יהודי בריה"מ.

  1. "כשהדלקתי את הנר הראשון של החג, שיערתי שמדובר באור החנוכה הצפון מזרחי ביותר בעולם. בהתחשב במאבקנו המופלא לקיום בתקופות קדומות ומודרניות, לא יכולתי לחשוב שהלהבה הקטנה הזו מאחדת אותי עם כל יהודי העולם, כבר לא לבד באותו אזור חשוך ונידח של העולם."

  2. "בין הניסים של אותה תקופה ניתן היה להחשיב את הסולידריות של יהודים ברחבי העולם בתמיכה באחיהם ואחיותיהם בברית המועצות."


עמוד 13 במצגת

הקריאו לתלמידים איגרת חנוכה לנוער היהודי בבריה"מ (שנה לא ידועה):


בחג האורים בו אנו מעלים על נס את מלחמת הגבורה של החשמונאים נגד השלטון האימפריאליסטי של יוון דאז, אין אנחנו שוכחים כי לכם הנוער היהודי כמונו לא ניתן ללמוד ולדעת את אחד הפרקים המפוארים והנהדרים בתולדות עמנו וארצנו: התקוממות החשמונאים נגד הכובש הזר והמדכא, שניסה לעקור מהשורש את המורשה היהודית ולכפות על העם התבוללות גמורה בתרבות היוונית. אין שוכחים את מאבקכם לזהות והזדהות יהודית, אין שוכחים כל אלה מכם הנמקים בבתי הסוהר ובמחנות עבודה עבור ה"פשע הנורא", דרישתכם לעלות לישראל ולהשתתף בבנין הארץ שהיא ארצכם כארצנו.

דעו, נוער יהודי בבריה"מ, שאינכם בודדים במאבקכם, אנחנו הנוער היהודי בישראל יחד עם הנוער היהודי בתפוצות לא נשקוט ולא ננוח עד שמאבקכם הצודק יוכתר בהצלחה ותוכלו להצטרף אלינו במאבקנו-אנו למען עתיד טוב יותר למדינתנו ולעם היהודי.

הנוער היהודי בישראל

מועצת תנועת הנוער

התאחדות הסטודנטים בישראל

מועצת תלמידים ארצית

זכויות התמונה: הארכיון הציוני המרכזי


----


אירועים משמעותיים אירעו בחודש כסלו/דצמבר: 

משפט לנינגרד הראשון של חברי קבוצת "מבצע חתונה" (וגם גזרי הדין האכזריים וכן המתקת גזרי הדין) בחנוכה 1970

  • בדצמבר 1987: צעדת "Freedom Sunday" ההיסטורית בוושינגטון הבירה מתקיימת בערב פגישת הפסגה הראשונה של רייגן-גורבצ'וב בארה"ב. שיא של 250,000 איש משתתפים בעצרת הגדולה ביותר שאורגנה אי פעם בארה"ב למען מטרה יהודית.

  • וכמובן - פירוק ברית המועצות בדצמבר 1991.


 

תחקיר וכתיבה: ענת זלמנסון קוזניצוב

 

* גולאג: גולאג היה ענף של שירותי ביטחון הפנים של ברית המועצות אשר עסק בהפעלת מערכת עונשין באמצעות מחנות עבודת כפייה. מחנות אלו יועדו לפושעים מכל הסוגים, אך בפועל נודע הגולאג בעיקר כאמצעי של דיכוי יריבים פוליטיים ומתנגדי המשטר הסובייטי.


Commentaires


bottom of page